Röster om boken

”Frilanshandboken är en bred, funktionell och uppdaterad handbok för alla som vill börja frilansa eller lära sig mer om frilansandets villkor i ett medielandskap i snabb förändring.”  
Marie Branner, universitetsadjunkt vid JMG.

”Äntligen kommer en bok som jag själv velat skriva.”
Ulla Säterie, prefekt Institutionen för Journalistik, Medier och Kommunikation (JMG) vid Göteborgs Universitet. 

”Boken är lättsamt skriven med luftig layout och varje avsnitt är kortfattat. Ändå verkar inget vara bortglömt. Faktaavsnitten om olika företagsformer, bokföring och skatt är informativa. Förutom avtal och rekommendationer som rör branschen finns principdiskussionen om frilans eller anställning, med argument för och emot. Detta är nyttig läsning för nyblivna frilansar och för dem som funderar på att ta steget. Att frilansa kan ibland kännas lite ensamt. För den som behöver kollegor att bolla idéer med tipsas det om föreningar och yrkesklubbar.”
Lena Löfgren Bjerner, Bibliotekstjänst

”Frilanshandboken är både för nybörjare och mer etablerade frilansar och lär oss bland annat konsten att sälja och ta betalt, regler som gäller upphovsrätt och hur vi ska sköta vår ekonomi. Där finns även guider över vilka stipendier frilansar kan söka, organisationer som ger stöd och hur frilansar ska vidareutbilda sig.”
Frilansjournalisten 

”Frilanshandboken av Mikael Bergling och Fredrik Nejman är en annan bok du hittar på Företagarinfos hyllor. I den kan du läsa om allt du behöver veta kring företagande om du till exempel är frilansande journalist, fotograf eller formgivare.”
Stockholms stadsbibliotek

”Har precis beställt Frilanshandboken av Mikael Bergling och Fredrik Nejman. En bok för frilansar av alla de slag, från författare till fotografer och journalister, både nykläckta och veteraner. Ekonomi kanske inte är det första du tänker på när du drömmer om att bli författare, men i den här boken utlovas strategier för att ta betalt, sköta dina finanser som småföretagare och hålla koll på din upphovsrätt. Dessutom ingår råd från journalister och redaktörer, samt guider till stipendier, organisationer och vidareutbildningar och mallar för avtal inom branschen.”
Författarkurs.se 

”Boken innehåller väldigt mycket som en frilans behöver veta.”
Frilansnytta 

”Jag har haft egen firma i några år för att kunna fakturera skrivjobb, men först vid årsskiftet blev det min enda sysselsättning. Det innebär att jag måste tänka på en del saker som jag inte har bekymrat mig för så mycket tidigare – försäkringar, fortbildning, medlemskap i föreningar och annat praktiskt. Trots att jag har vetat hur viktig det är, var det först när jag fick Frilanshandboken i min hand som jag faktiskt tog tag i det. Jag gillar den för att den är överskådlig och förmedlar både grundläggande information och fördjupning på ett begripligt vis. Författarna tar upp allt från hur man kommer igång och hittar lokal, kunder och stöd, till hur man marknadsför sig och vad det är för skillnad på att upplåta och överlåta upphovsrätt. Jag gillar särskilt uppställningarna av olika organisationer samt möjligheter att söka stipendier.”
Debutantbloggen