Så klarar du dig bäst som frilans

Tidningshög_1_webbHar vikariatet tagit slut?
Är du på väg att börja frilansa?
Tänk på det här.

Frilanslivet handlar inte bara om att skriva artiklar, fotografera, översätta eller formge. Det är lika mycket en fråga om att sälja, sköta ekonomin, nätverka, hyra lokal och fixa datorhaverier.
Kort sagt – en frilans är en småföretagare.
Cirka 15 procent av Svenska Journalistförbundets yrkesverksamma medlemmar är frilansare. Till det ska läggas alla de frilansande journalister som inte är medlemmar i SJF plus många formgivare, fotografer, illustratörer, översättare, korrekturläsare och andra i mediesektorn som inte i första hand ser sig som journalister.
Mycket talar för att såväl antalet som andelen frilansmedarbetare och egenföretagare kommer att öka i takt med att tidningar, tidskrifter, etermedier och andra företag fortsätter att slimma sina organisationer.
För att inte hamna i ett slags F-skatteproletariat gäller det att som frilansare inse att man är en professionell företagare och organisera sin verksamhet som ett företag. I det ingår effektiv försäljning, inget företag överlever utan försäljning.
Här kommer några saker du bör känna till när du är på gång att börja som frilans.
Kartlägg din kunskap och branschen
Fundera över vad du kan, vilka ämnen du är bra på och vad du helst vill göra. Ta reda på så mycket som möjligt om branschen, till exempel genom att kontakta branschorganisationer och andra frilansare. En erfaren frilansjournalist som mentor gör starten så mycket enklare.
Jobba i lokal eller hemifrån
Att hyra en plats i en frilansgrupp ger inte bara social gemenskap och kollegors tips och erfarenheter. Det ger också möjligheter att få en del jobb. Hinner inte kollegan, kanske hen ger jobbet till dig.
Företagsform
De flesta som börjar som frilans startar en enskild firma, det är lättast och kräver inget kapital. Samtidigt finns det inte någon tydlig gräns mellan dig personligen och ditt företag när det gäller ekonomin. Ett bra sätt att hålla isär ”privata” pengar från företagets pengar är att ha separata bankkonton och kontokort. När du har fått snurr på verksamheten kan du, om du vill, starta ett aktiebolag och fortsätta verksamheten i detta bolag.
Registrering
Bland det viktigaste för en frilansföretagare är att registrera sig hos Skatteverket för F-skatt. För att bli godkänd för F-skatt behöver du göra en enkel budget där du uppskattar hur stora intäkter och kostnader du kommer att ha under året. Du fyller i uppgifterna på nätet när du ansöker om F-skatt. I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad.
Du kan enkelt och kostnadsfritt registrera ditt företag här:
https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag/enskild-naringsverksamhet
Presentera dig

Räkna med att du måste jobba hårt för att hitta kunder och uppdrag. Jobben kommer inte av sig själv. Mejla, ring och besök uppdragsgivare som du tror är intresserade av dina tjänster. Se till att alltid ha några tydliga idéer på jobb du vill göra. Skaffa en hemsida där du presenterar dig och kanske lägger ut några jobb som du har gjort.
Här kan du hitta kunder
Magasin, fack- och branschtidningar (http://sverigestidskrifter.se)

Kundtidningar (http://swedishcontent.se)
Dagstidningar (http://www.kb.se/samlingarna/tidningar-tidskrifter/tidningslankar)
Så skaffar du uppdrag
• Hitta en tidning, sajt eller annan annat medium som skriver/rapporterar om ämnen som intresserar dig och som du har goda kunskaper om.

• Läs noga de senaste numren/titta på de senaste inslagen så att du vet vilken typ av artiklar och bilder de brukar innehålla (och vad de nyligen haft).
• Fundera ut och formulera tre konkreta idéer på jobb. Kontakta ansvarig redaktör. Börja med ett kortfattat mejl.
• Får du inget svar – ring.
• Är redaktören intresserad diskuterar ni upplägget. Försök alltid att sälja in artiklar och liknande på idéstadiet.
• Gör en uppskattning av tidsåtgången. Begär att få betalt enligt Journalistförbundets rekommendation, men var beredd på att många inte följder den.
• Var noga med vad som ingår i priset när du förhandlar. Ta betalt för varje del (text, bild, illustration etc) för sig (extra viktigt för att få korrekt ersättning vid återpublicering). Ge rabatt vid behov.
• Vid försäljning av enstaka artiklar skrivs det sällan några avtal. Parterna kommer muntligt överens om lämningstid, textlängd, pris etc. Begär en bekräftelse via mejl.
• Lämna alltid i tid och den textlängd som ni har kommit överens om. Se till att få bekräftat att artikeln kommit fram.
• Kontakta redaktören om något har hänt som ändrar förutsättningarna för jobbet.
• Var beredd att få komplettera eller ändra delar av artikeln. Ta inte extra betalt för smärre ändringar/kompletteringar.
• Vänta några dagar med att fakturera. Är redaktören nöjd, passa på att sälja in fler idéer.
Frilanshandboken
Sist men inte minst: läs Frilanshandboken. Där finns en mängd goda råd om hur det är starta en frilansverksamhet och arbeta som frilans.