Jennys bästa frilansråd

Jenny

Utnyttja gamla kontakter, rör dig ute bland folk, håll nere kostnaderna och fokusera på att dra in jobb.
Det är frilansjournalist Jenny Ryltenius råd till nya frilansare. 

Sedan drygt tio år tillbaka arbetar hon som frilansande vetenskapsjournalist med inriktning på medicin och hälsa.
– Efter att under några år arbetat som reporter på Dagens Medicin och Vårdfackets tidning Vårdfokus började jag i januari 2005 att frilansa.
Hur fick du kunder?
– Genom att ta kontakt med tidningar som jag arbetat på tidigare och berätta att jag börjat frilansa. Jättebra, sa de. Vi lägger ut jobb på dig. I början var de grunden i min verksamhet. Jag skrev artiklar, gjorde temabilagor och liknande.
– Jag tror att det är bra idé att, framför allt i början, utnyttja alla kontakter och känningar man har för att få in jobb. Sitt inte hemma, utan gå på mingel, tillställningar, jippon, frukostmöten, seminarier och andra aktiviteter där du kan få kontakt med potentiella kunder. Var inte blyg, utan presentera dig och berätta vad du kan och hur du kan hjälpa till. Lär känna andra frilansjournalister, nätverka.
Hur länge dröjde det innan du fick snurr på verksamheten och kunde leva på den?
– Cirka ett halvår. Nästan direkt efter att jag bestämt mig för att bli frilansare gick jag en starta eget-kurs, vilket var mycket bra. Där fick jag lära mig vad det innebär att driva ett företag, hur F-skatt, moms, bokföring och liknande fungerar.
– Vi fick till exempel göra en budget för att förstå hur mycket man faktiskt måste fakturera för att kunna ta ut en rimlig lön.
Hur mycket?
– Räkna med att du måste dra in dubbelt så mycket som du tar ut.
Vad krävs det för utrustning?
– Som skrivande journalist krävs det nästan ingenting. Det räcker med en dator och en bra internetuppkoppling. Jag köpte en laptop, det var allt.
– Jag tror att det är viktigt, framför allt i början, att hålla nere kostnaderna. Det var många på starta eget-kursen som frågade mycket om vad man får dra av och inte. Det är i och för sig bra att ha koll på det, men det är ännu viktigare att fokusera på hur man ska få in jobb så att man kan fakturera. Drar du dessutom av för mycket, riskerar du att få sänkt pension, sjukpension och liknande.
Började du i en frilansgrupp?
– Nej, jag ville först få ordning på ekonomin, men ganska snabbt hyrde jag plats i en frilanslokal. Det är trevligt att sitta med kollegor, förutom att det kan ge en del jobb.