Gör förpackningar åt ett kondis – i Dubai

Hallå där, Sepidar Hosseini, grafisk designer vars verk just nu ställs ut på Cité Internationale des Arts i Paris…

Sepidar HosseiniHur går det?
– Mycket bra. Utställningen visar grafisk design från Stockholm och Buenos Aires. Jag ingår i Stockholmsgruppen tillsammans med sex andra formgivare och formgivarbyråer.
Vad gör du annars?

– Jag arbetar med visuell kommunikation, grafisk design och illustration, främst inom kultursektorn. Jag gör böcker, affischer, grafiska identiteter, redaktionsillustration, logotyper och mycket annat. En del är egeninitierade projekt, andra är på uppdrag.
Arbetar du ensam?
– Ibland, men ofta tillsammans med min kollega Moa Schulman och då under namnet 2typer. Vi delar lokal med bland annat formgivaren Lotta Kühlhorn på Söder i Stockholm.

Är det bra att dela lokal?

– Det är mycket bra, det bästa sättet. I början arbetade jag, av ekonomiska skäl, hemifrån. Men det är mycket bättre att sitta tillsammans med andra.
Varför då?
– Att ha kollegor är bra både socialt och yrkesmässigt. Förutom att man kan diskutera jobb med kollegorna, ger det faktiskt jobb. Är det någon som inte har tid att ta ett uppdrag, kan han eller hon bolla över det till en annan. I lokalen där jag sitter är vi sju stycken.

Hur får du uppdrag, förutom via kollegorna?

– Jag hade tur och fick en del uppmärksamhet kring mitt examensarbete på Konstfack, vilket gjorde att jag fick skjuts på karriären och kunder började höra av sig. 

Hur fick du uppdraget att designa förpackningar till ett lyxkonditori i Dubai?

– De hade sett mitt arbete i tidskriften Wallpaper. Det är ett jättekul uppdrag. Varje säsong ger de ut nya förpackningskollektioner i begränsade upplagor. Tanken är att man ska spara förpackningarna efter att man har ätit upp kakorna och chokladen.

– Konditoriet har återförsäljare i Förenade Arabemiraten, Azerbanjan, Kuwait, Schweiz, USA, Kanada och Japan.
Hur går det ekonomisk för dig?
– Jag blir inte rik direkt, men jag klarar mig. Det är svårt att ta riktigt betalt, framför allt om man som jag har valt att främst arbeta i kulturbranschen. Som många andra som driver eget arbetar jag betydligt mer än heltid.
– Det är nog ingen slump att det är många som avvecklar sin verksamhet och blir anställda när de blir äldre. Man måste hitta en strategi så att både en själv och ens arbetssituation håller i längden. 

Hur vill du att ditt yrkesliv ska se ut om tio år?
– Då hoppas jag att vi som yrkesgrupp har bättre arbetsvillkor och att samhällets skyddsnät i högre grad omfattar även oss utan heltidsanställningar. Jag vill fortsätta arbeta som jag gör nu fast i mer gräns- och genreöverskridande kollektiva konstellationer, med stadigare inkomst och gärna internationellt.  

Namn: Sepidar Hosseini.

Ålder: 30 år.

Gör: Formgivare och illustratör.
Företagsform: Enskild firma.
Utbildning: Grafisk design och illustration på Konstfack.
Bor: Midsommarkransen i södra Stockholm.
Bakgrund: Född i Sovjetunionen. Uppvuxen i Sverige