Frilanshandboken – nu på belarusiska

Frilanshandboken finns nu på belarusiska.
Boken presenterades nyligen vid seminarier i Minsk och Hrodna.7
– Boken kommer att vara en viktig hjälp för frilansar i Belarus, säger Andrus Klikunou, frilansansvarig i BAJ, Belarusian Association of Journalists.

Frilanshandboken har gett många goda råd till svenska frilansar. Nu är det dags för kollegorna i Belarus (Vitryssland).
Den belarusiska upplagan släpptes vid seminarier i Minsk och Grodno. Många nyfikna belarusiska frilansar deltog i boksläppen.
– Det känns fantastiskt roligt att boken översatts och kan hjälpa frilansar i Belarus. De har det väldigt tufft, säger Fredrik Nejman, en av Frilanshandbokens författare.
Dagarna före boksläppet greps ett 100-tals belarusiska journalister, främst frilansar, vid olika politiska möten. Mötena var i första hand protester mot den så kallade ”parasitskatten”, där president Lukasjenko föreslagit att alla utan arbete skulle betala en speciell skatt.
– Det är tuffa tider för oss nu. Frilansar har svårt att få pressackreditering, eftersom myndigheterna inte ser dem som journalister. De vill att alla ska vara anställda så att de kan kontrollera medierna. Glöm inte att Belarus kallas ”Europas sista diktatur”, säger Andrus Klikunou.
Både i Minsk och Hrodna, på gränsen till Polen, var intresset stort för boken. Frilanshandbokens författare intervjuades av olika medier och fick signera många böcker.
– Det här är stort. Jag trodde aldrig Frilanshandboken skulle översättas, allra minst till ett så ovanligt språk som belarusiska, säger Frilanshandbokens Mikael Bergling.
Den belarusiska upplagan av Frilanshandboken består av valda delar ur den svenska upplagan kompletterade med ett par kapitel om den belarusiska frilansvardagen skriven av Alexander Zhuk.
Den belarusiska upplagan trycktes i 299 exemplar.
– Det beror på att det krävs förhandsgranskning för böcker som trycks i fler än 300 exemplar. Och vi ville vara på den säkra sidan, säger Alexander Zhuk.
Boken, som i Belarus har titeln ”Att frilansa i massmedia – Sverige – Belarus”, är en del i ett projekt som Frilanshandboken driver tillsammans med BAJ. Projektet stöds av Svenska Institutet.

Bilden: Mikael Bergling och Fredrik Nejman med första exen av Frilanshandboken på belarusiska (framför Segerbiografen i Minsk).