Så säljer du in ett frilansjobb

Malmö_maj 2016

Det är inte svårare att frilansa för danska medier än för svenska.
– Danska medier är ofta intresserade av vad som händer i Sverige. Men det gäller att vara vara försiktig med liknelser för att undvika språkliga missförstånd, sade Kristina Olsson vid Frilanshandbokens och Medieinstitutet Fojos frilansseminarium i Malmö.

Hon är med Malmö som bas Sverigestringer för den danska tidningen Politiken. Under det välbesökta seminariet på Sankt Gertruds konferensanläggning berättade hon om sina erfarenheter av att som frilans arbeta för dansk media.
– Det är ganska lätt. Intresset för Sverige är betydligt större i Danmark än vad intresset för Danmark är i Sverige. Är du intresserad av arbeta för dansk media bör du börja med att kontinuerligt läsa danska tidningar, till exempel på webben.
Under seminariet informerade Lovisa Höök, styrelseledamot i Journalisternas a-kassa, om hur a-kassan funkar för frilansare och Ylva Zachrisson, PP Pension, om vilka försäkringar och vilket pensionssparande som bör ingå i ett rimligt skydd.
– Många frilansare har i dag ett mycket dåligt försäkringsskydd och lågt pensionssparande, så lågt att de förmodligen kommer att ha svårt att ens gå i pension, sade Ylva Zachrisson.
Journalistförbundets Olle Wilöf pratade om upphovsrätt för skrivande och fotograferande frilansjournalister, en fråga som blivit allt viktigare i takt med att många mediekoncerner med hjälp av ”fulavtal” och liknande försöker förmå ekonomisk pressade frilansares att ge upp upphovsrätten.
Frilanshandbokens Fredrik Nejman berättade om sin erfarenhet som frilansjournalist och vad man framförallt bör tänka på som ny i branschen.
– Se er som företagare, för det är precis det ni måste vara för att kunna försörja er som frilansjournalister. Annars blir det bara en hobbyverksamhet.
Hemmets Veckotidnings reportagechef Pernilla Björnör Hydén, gick igenom vad en redaktör vill ha och svarade på deltagarnas frågor.
– Det är inte svårt att frilansa för oss för den som är noga, kommer med bra idéer, kan berätta en historia som får folk att gråta eller le, levererar jobb i tid, kompletterar när det behövs, är ärlig, är trevlig att samarbeta med och som tar våra tidningar på allvar.
Under sin föreläsning gav Pernilla Björnör-Hydén flera exempel på vad tidningsredaktörer vill ha och inte vill ha av frilansare.

Det här vill redaktörerna inte ha:
• Förslag från någon som inte läst tidningen. ”Hej, jag undrar om ni har resereportage i tidningen? Jag ska nämligen åka till Mallis på fredag och…”
• Förslag som uppenbarligen gått runt till alla andra tidningar först. ”Hej, jag har ett förslag som jag tror passar Året Runt jättebra!”
• Massmejl till alla reportagechefer på alla veckotidningarna samtidigt.
• Förslag på fantastiska jobb som sedan inte håller.
• För långa och för sena artiklar.

Det här vill redaktörerna ha:
• Ett kort mejl med en genomtänkt synopsis av din idé.

• Om ni inte jobbat ihop tidigare: En kort presentation av vem du är och vad du gjort tidigare.
• Kontakt med frilansare som förstår tidningen och är intresserad av vad våra läsare vill ha.
• En person som är ärlig om jobbet inte verkar hålla.
• En väl genomgången text som innehåller svaren på vem, vad, var och varför.
• Ett grävjobb i känslor och dramatik!

Bilden: Kristina Olsson.